
Міскантус. Суспільне Львів/Ольга Іващук
Андрій Войтенко зазначає, що міскантус — універсальна культура, яку використовують у декількох галузях: від виробництва паперу до виготовлення пороху.
"На сьогоднішній день у мене купляють його для палет для палива. Енергетична цінність така, як у дуба. Для будівництва екологічних будинків. Матеріал набагато кращий, чим солома – житня, пшенична чи ячмінна. Але найголовніше — це виробництво целюлози. Наразі дефіцит целюлози — десь близько 7 млн тонн лише в Європі", — каже Андрій Войтенко
Найскладнішими для вирощування міскантуса є перші три роки. А потім збирати врожай можна і до 20 років. Загалом рослина невибаглива, розповідає аграрій.

Міскантус. Суспільне Львів/Ольга Іващук
"Його можна вирощувати на більш сухих, де посушлива погода, і на перезволожених ґрунтах. Там, де затоплює. І на тих ґрунтах, які є менш рентабельні для сільського господарства. Або практично непридатні для вирощування сільгоспкультур", — мовить фермер.
Наразі Андрій Войтенко має 160 гектарів землі під міскантус. А у майбутньому планує збільшити площі.