Жителька Самару Євгенія. Суспільне Дніпро
У магазинах ціна за десяток яєць починається від 65-70 гривень. Ціни на м’ясні продукти варіюються від 300 до 700 гривень. В середньому їхня вартість в супермаркеті та на ринку становить 400 гривень.
М’ясні вироби. Суспільне Дніпро
Вартість сиру — від 250 гривень за кілограм. Ціна на пачку масла в середньому 80 гривень. А купити готову дріжджову паску до Великодня коштуватиме до 150 гривень. Ціна на хрін — в середньому 20 гривень.
Сир на ринку. Суспільне Дніпро
За словами економістки Людмили Бондаренко, у порівнянні з минулим роком продукти харчування в середньому подорожчали на 25-30 відсотків. Фахівчиня додала: у минулому році великодній кошик на сім'ю з чотирьох людей обійшовся не більше ніж у 1500 гривень. До нього включають такі продукти як сир, домашня ковбаса, шинка, яйця , сало, паска та хрін.
"Якщо ми візьмемо розрахунки Інституту аграрної економіки, то на середину квітня 2025 традиційний набір продуктів на Паску коштуватиме понад 1600 гривень. Тобто на 17 відсотків дорожче, ніж торік", — сказала Людмила Бондаренко.
Людмила Бондаренко. Суспільне Дніпро
Економістка додала: головна причина підвищення цін — інфляція. Але наразі на вартість продуктів також впливають Великодні свята. Після них ціна на деякі з них, зокрема яйця, знизиться на 20-25%.
Що символізує кожен продукт й навіщо рушник та свічка
Культурологиня Наталія Лисовець розповіла: головним атрибутом свята є паска. Вона уособлює в собі воскресіння Ісуса та перемогу життя над смертю. За її словами, кругла форма є символом сонця або вічності.
"Зазвичай, паску прикрашають різноманітними хрестиками, квіточками. Це теж може уособлювати відновлення природи", — сказала культурологиня.
Культурологиня Наталя Лисовець. Фото: Суспільне Дніпро
Яйця
На Великдень обов’язково освячують крашанки, каже культурологиня. Важливо не переплутати їх з писанками, бо вони належать до язичництва. Яйця символізують життя, родючість і також воскресіння.
"Крашанки традиційно роблять виключно на варених яйцях, які фарбують в барвнику, в цибулинному лушпинні. І крашанки, і писанки є символами сонця і сили природи", — зазначила Наталія Лісовець.
М’ясо та ковбасні вироби
М’ясо та ковбасні вироби є символом достатку, розповіла культурологиня. Бо не кожен в давні часи міг дозволити собі заколоти свиню до Великодня. Також м'ясо є символом того, що Ісус Христос віддав життя за наші гріхи.
Сир
Сир має значення Божої милості та добробуту. Також його пов’язують з Божественною присутністю.
Масло
Масло — це символ добробуту і також божої щедрості. Виробити його важко, саме тому воно має таке значення. На Галичині, за словами культурологині, було розповсюджено, коли маслу надавали форму ягня.
Сіль
Сіль символізує очищення, говорить культурологиня. Святою сіллю часто посипали поріг, щоб вберегтися від відьом або від іншої нечисті.
"У Біблії дуже часто сіль згадується як так звана "сіль землі". І що цікаво, ось цю сіль, саме великодню. Її зберігали впродовж усього року і використовували не лише з лікувальною метою", — додала Наталія Лисовець.
Хрін
Цей продукт символізує в собі дух та здоров’я. Раніше його клали до рота кабана, якого освячували в церкві. Потім вживали, аби позбутися проблем з травленням та нудоти.
Рушник
Ще одним обов'язковим елементом великоднього кошику є рушник — це символ оберегу. Наталія Лисовець сказала: за повір’ям він оберігав від злих очей. Також його використовували замість кошика, до якого ми звикли в сьогоденні.
Свічка
Під час освячення продуктів в церкві обов’язково повинна бути запалена свічка. Вона символізує присутність Божої сили.
Авторка Мирослава Заблуда
Читати ще
На Нікопольщині заборонили масові релігійні заходи на Великдень